Helppo ja maukas vuokaleipä -siemenillä tai ilman

Artikkelissa affiliate-linkki, joka merkitty *-merkillä.

Vuokaleipä on ihanan vaivaton valmistaa ja maistuu uunituoreena taivaallisen hyvältä. Ja itse asiassa tämän vuokaleivän maukkaus säilyy ja sitä syö ilolla vielä seuraavanakin päivänä. Siis jos jotain on jäänyt jäljelle. Tämä vuokaleipä on nimittäin niin maukas herkku, että sitä syö helposti huomaamattaankin useamman viipaleen kerralla.

Vuokaleipä on helppo valmistaa -lapsikin sen osaa

Helppoutensa ja vaivattomuutensa ansiosta tätä vuokaleipää tehdään meillä viikoittain. Myös ala-asteikäiset lapset ovat oppineet leivän valmistamisen. Taikinaa ei tarvitse vaivata eikä kohotella pitkiä aikoja.  Tähän vuokaleipään voi hyödyntää vaihtelevasti kaapista löytyviä aineita ja pussien pohjia.

Vuokaleipä on kaikkien makuun

Vuokaleivän reseptiä on helppo muokata syöjien mieltymysten mukaan. Oma suosikkini on siemenvuokaleipä. Erilaisilla siemensekoituksilla saa ihanasti makua ja rakennetta herkulliseen leipään. Tästä versiosta on muodostunut perheajan vuokaleivän perusleipä. Variaatiomahdollisuuksia kuitenkin on loputtomasti. Halutessasi voit jättää siemenet kokonaan pois ja korvata jauhoilla, leseillä, kaurahiutaleilla ym. Jos kaipaat vielä enemmän makua, leipään voi lisätä esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia ja fetajuustoa. Ihanan maukasta!

Paras vuokaleipä

Juuri helppouden, maukkauden ja muuntautumiskykynsä ansiosta tämä on heittämällä vuokaleipien paras resepti. Joten eiköhän mennä itse asiaan. Paras vuokaleipäresepti tulee tässä:

Perheajan helppo siemenvuokaleipä

Vaihe 1:

4,5dl vettä

1pss kuivahiivaa

1,5tl suolaa

1rkl siirappia

1,5 siemeniä (Salliselta salaattimix)

1dl kaurahiutaleita

0,5dl ohrajauhoja

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Lisää muut aineet. Sekoita ja anna turvota liinan alla 30 minuuttia.

1. vaiheen aineet sopivasti turvonneina

Vaihe 2:

6-7dl vehnäjauhoja

1rkl öljyä

Lisää taikinaan vehnäjauhoja desilitra kerrallaan esim. puuhaarukalla (tavallinenkin haarukka ajaa ihan hyvin asiansa) sekoittaen. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Lisää loppuvaiheessa 1rkl öljyä. Taikina saa jäädä hieman normaalia sämpylätaikinaa löysemmäksi. Koostumus on hyvä, kun taikina on kiinteähköä, mutta sen ei tarvitse irrota reunoista.

Valmis taikina kaadettavaksi leipävuokaan

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan (itse käytän kokoa 30cm x 11cm x 7,5cm). Taikina kohoaa reilusti, joten leipävuoka täyttyy taikinasta ensin vain puolilleen. Laita tässä vaiheessa uuni lämpenemään 250-asteiseksi (leipä tulee nostaa uuniin heti kun taikina on kohonnut täyttämään koko vuoan, jottei se kohoa reunojen yli ja lässähdä).

Kohota leipävuoassa olevaa taikinaa liinalla peitettynä noin 30min. Ole tarkkana, ettei taikina kohoa yli reunojen!

Paista uunin alatasolla 250-asteessa noin 30min.

Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista, jotta leipä pysyy paremmin kasassa.

Helppo ja maukas vuokaleipä on valmis maisteltavaksi

Vinkki!

  • Siemenet voi jättää halutessaan pois ja korvata jauhoilla, leseillä, hiutaleilla ym.
  • Lisää taikinan sekaan aurinkokuivattuja tomaatteja ja fetajuustoa pieneksi paloiteltuna.
  • Myös pähkinöitä (karkeana rouheena/paloina) voi lisätä taikinaan joko siementen sijaan tai niiden lisäksi.
  • Kun muokkailet ainesosia, pidä huoli, että vehnäjauhojen osuus pysyisi kuitenkin aina aavistuksen isompana kuin siementen+pähkinöiden+leseiden+hiutaleiden ym. yhteenlaskettu osuus.

Lahjavinkki

Anna ystävälle lahjaksi leipävuoka, johon on valmiiksi leivottu uunituore ensimmäinen leipä! Lisää korttiin Perheajan paras siemenvuokaleipä -resepti.

Näin lahjansaaja saa heti maistaa ihanaa vastaleivottua vuokaleipää sekä leipävuoan ja reseptin, joiden avulla hän voi jatkossa itse leipoa helposti maistuvaa leipää. Ja muistella sinua!

Toimii niin syntymäpäivä- kuin joulu- ja tupaantuliaislahjanakin!

Mikä olisikaan ihanampi lahjaidea!

*Tässä linkki hyvään ja edulliseen leipävuokaan:

Kuva: Hobbyhall

Avainsanat: Perheajan helppo vuokaleipä, vuokaleipä, helppo vuokaleipä, paras vuokaleipä, vaivaton vuokaleipä, nopea vuokaleipä, maukas vuokaleipä